Kontakt

Fyll i offertförfrågan nedan, så kontaktar vi dig inom kort!


Tapettrender

Tiden när valet stod mellan att väggarna skulle vara äggskals- eller stockholmsvita är över. Nu vågar många ta ut svängarna och med moderna tapeter är det lättare än någonsin att ge hemmet färg, struktur och en gnutta attityd.

Reptil, kork, tweed eller varför inte en taktapet? Om man vet vad man vill uttrycka i sitt hem så finns massor av läckra tapeter att välja bland.

– Tapeter ger rumskänsla och hemtrevnad på ett annat sätt än rollade väggar, säger Yvonne Andersson, inredningsdesigner på tapet- och inredningsföretaget Björklund och Wingqvist.

Lätt med non woven

Klassiska papperstapeter är fortfarande vanligast. När de ska sättas upp behövs tapetbord och man får limma och vika våderna en och en, sedan vänta medan de sväller. En modernare variant, och i dag nästan lika vanlig, är non woven-tapeterna som går lättare och fortare att sätta upp. Då behövs inget tapetbord och det är i princip bara att rolla lim på väggen och sedan sätta upp tapeten och skära av allt eftersom, våd för våd. Det bästa är att de inte krymper, vilket betyder att det inte blir skarvar i efterhand berättar Yvonne Andersson.

– Om det är första gången man tapetserar så är det bra att vara två och gärna en god kopp kaffe innan ni börjar. Men vem som helst klarar av att sätta upp non woven-tapeter. Non woven-tapeter är lite dyrare än pappersvarianterna. Som amatör kan det kanske vara frestande att köpa en billig tapet för att man är rädd att misslyckas med dyrare. Men riktigt billiga tapeter är ofta tunna och svåra att sätta upp, sväller ojämnt och skapar skarvar, varnar Yvonne. Det betyder inte att det krävs dyra tapeter för att lyckas. Ett tips är att kolla efter välkända tapettillverkare som vanligtvis håller en god nivå.

Förarbetet viktigt

Ett vanligt misstag är slarv med förarbetet. För att det inte ska uppstå reaktioner, bubblor eller ojämnheter, med gamla tapetlager så ska de gamla tapeterna avlägsnas innan nya sätts upp. Vävtapeter kan vara kvar om man spacklar och slipar eller tapetserar över med så kallad easy cover. En viktig sak att kolla innan tapeter införskaffas är hur vinklarna i rummet ser ut.

– Om man har sneda väggar ska man undvika smalrandigt eftersom ränderna gör att det ser ännu mer snett ut.

För att få raka våder behövs ett lod eller vattenpass. Just randigt är det mest populära mönstret – gärna blandat med andra mönster på väggen bredvid. Ensamma fondväggar är nästan borta, menar Yvonne.

– Ett undantag är fototapeter som ska vara över en speciell vägg. Men då föreslår jag att man målar väggarna runtomkring i en matchande kulör. Det blir opersonligt om man slentrianmässigt rollar vitt.